Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Ovocné koláče patří k tomu nejlepšímu ze sladké kuchyně. Nejen proto mají i svůj svátek. Pořádně ho 27. prosince oslavte a dopřejte si ovocný koláč třeba v cukrárně s dobrou kávou. Společníkem vám bude vaše elektronická stravenka eStravenka.
Oslavte s námi 27. prosince Den ovocného koláče! Je sice po Vánocích a sladkého jste možná už měli dost, ale v případě ovocných koláčů se to promíjí. Všichni je totiž milujeme! Stačí si jen vzpomenout na ty domácí, které jsme měli rádi jako děti. Tak dojeďte rok ve sladkém duchu a dopřejte si ovocný koláč, jak má být. Třeba s vaší kartou eStravenka.
Jaký koláč máte nejraději?
Ovocný koláč má stovky variant. Může být pečený v kulaté formě, ale i na klasickém plechu a nakrájený na čtvercové řezy. Tradiční moravské koláče jsou menší a pečou se samostatně, vyhrát si ale můžete i s malými koláčky ve svatebním stylu. Na koláč jsou skvělé meruňky, švestky nebo borůvky, ovoce lze i zkombinovat dohromady. Náplň může být doplněná o tvaroh či mák a nejlepší je koláč ozdobený máslovou drobenkou.
Historie této oblíbené sladkosti sahá hluboko do minulosti a každý stát či region má své vlastní varianty. V Americe mají tradiční apple pie, v Británii apple crumble, ve Francii tarte tatin. I u nás jsou koláče neodmyslitelnou součástí regionální kuchyně a rodiny si recepty předávají z generace na generaci.
Upečte si vlastní koláč, nebo si ho dopřejte s eStravenkou
Nebudeme zastírat, že nejlepší oslava Dne ovocného koláče je upéct svůj vlastní a pozvat na něj blízké. Pečení může být i velká relaxace a radost z vlastní tvorby. Pokud s pečením nemáte velké zkušenosti, vyberte jednoduchou variantu, kterou zvládne každý. Zkuste třeba hrníčkový recept, kde není nutné vážit ingredience. Pokud jste v kuchyni zběhlí, pusťte se do nějakého netradičního receptu, třeba obráceného koláče s jablky nebo mřížkového s jahodami.
- Pokud nejste úplně pečící typ a na dobrý koláč si spíš někam zajdete, vezměte své stravenky pro zaměstnance a vyzkoušejte Pekařství Jaroslav Kollinger. Najdete ho v Praze, Čelákovicích, Českém Brodě a také ve spoustě pojízdných prodejen. Vybírat zde můžete ze spousty druhů koláčů, šátečků a koblih.
- Náš další tip je rodinná cukrárna La Pausa z Berouna. Ke koláči si můžete vybrat ještě i některý z dezertů, dortíků či netradičních zákusků.
- Pekařství Martínek pak najdete v Poděbradech, Nymburku, Městci Králové, v Pečkách a Sadské. Pečou skvělé pečivo, dezerty a dortíky z pravých italských surovin. A koláčky mají třeba švestkové, jahodové, povidlové, borůvkové a spoustu dalších druhů.
Koláče jsou nejen lahůdkou, ale i ztělesněním radosti a pohody. Ať už jsou domácí nebo kupované, hlavní jsou společné chvíle s blízkými, se kterými s je vychutnáte. Suroviny na koláč i zážitek v cukrárně pak zaplaťte s vaší nejvýhodnější stravenkovou kartou eStravenka.