Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Hamanovy uši, tradiční pochoutka z židovské kuchyně stojí za vyzkoušení. Připravuje především na svátek Purim, ale pochutnáte si na ní po celý rok. Pusťte se do ní i vy spolu s vaší elektronickou eStravenkou.

Hamanovy uši neboli Hamantašen jsou známé sladké pečivo trojúhelníkového tvaru, které bývá plněné mákem, povidly nebo zavařeninou. Uvidíte, že z lahodných šátečků bude vaše rodina nadšená. Suroviny pořídíte s příspěvkem na stravování, oblíbenou eStravenkou.
Znáte historii cukroví Hamanovy uši?
Název se vztahuje k biblické postavě Hamana ze Starého zákona. Haman byl důvěrníkem perského krále a usiloval o vyvraždění všech Židů v Perské říši. Jeho plán byl nakonec zmařen královnou Ester, která byla sama židovského původu. V přeneseném smyslu se pak výraz „Hamanovy uši“ používá pro označení jakéhokoli zlomyslného plánu.
Hamanovy uši se tradičně pečou na svátek Purim, který se slaví v polovině března a symbolizuje záchranu židovského lidu od Hamanova spiknutí, boj proti antisemitismu a zachování identity židovského národa. Purim je veselý a hlučný svátek, plný smíchu a masek. Kdykoli totiž přijde řeč na Hamana, mají Židé jeho jméno přehlušit co největším rámusem, řehtačkami a bušením do stolu.
Se stravenkovou kartou zvládnete Hamanovy uši hravě doma i vy
Co budete na tyhle křehké šátečky potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- náplň podle chuti a preferencí – džem, povidla, maková nebo tvarohová náplň
- recept na makovou náplň: 100 g mletého máku, 50 g cukru, 50 ml mléka, 1 lžíce medu, ½ lžičky skořice a ½ lžičky citronové kůry
Žloutky a cukr utřete, přidejte změklé máslo a mouku. Vypracujte těsto, které nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Těsto pak rozválejte a vykrajujte kolečka (klidně hrnečkem).
Příprava makové náplně je také jednoduchá. V hrnci zahřejte mléko, přidejte cukr, mletý mák, med, skořici a citronovou kůru. Krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladnout.
Doprostřed kolečka dejte vždy lžičku náplně a spojte do tvaru trojúhelníku tak, aby náplň nevytekla. Šátečky se pečou v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů přibližně 15 až 20 minut (nebo prostě dozlatova, protože každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout a lehce pocukrujte.
Všechny suroviny na Hamanovy uši pořídíte s eStravenkou ve většině běžných obchodů s potravinami nebo třeba na e-shopech Košík nebo Rohlík. Další partnerské obchody, ke můžete s vaší nejvýhodnější stravenkou nakupovat, najdete ve vyhledávači na webu nebo v aplikaci Můj Up.