V ulicích polských měst na zapiekanky narazíte na každém rohu. Přestože tradiční recept neobsahuje maso, jsou masově oblíbené. Abyste za touhle jednoduchou lahůdkou nemuseli do Polska, naučíme vás, jak si zapiekanky připravit doma. A s masem.
Nejlepší máma vaří s kečupem …a děti tleskají
Zapiekanka je v podstatě otevřený a zapečený sendvič, který zvládne připravit i úplný kulinářský začátečník.
Pokud hledáte jídlo, které si zamilují i děti, jste v cíli. Původní recept totiž počítá s chlebem, sýrem a opečenými houbami, po zapečení přelitých štědrou dávkou kečupu.
A to je „povinné“: Bez kečupu možná jíte zapečený chleba, ale ne zapiekanku.
Kromě dětí zapiekanku ocení jistě i vaši kolegové, pokud je někdy pozvete na návštěvu a nebudete chtít kvůli občerstvení strávit půl dne v kuchyni.
Navíc využijete, co doma máte – zapiekanka je velmi „flexibilní“ a snese (téměř) cokoli. Můžete si ji udělat v havajském stylu s ananasem nebo „po středomořsku“ s olivami a sýrem feta…
My jsme náš recept, který najdete níže, vylepšili o maso, resp. šunku.
TIP: K zapiekankám se nejlépe hodí nealko pivo (pro děti džus nebo voda se šťávou). A právě tento nápoj můžete s klidem nakoupit za peníze, které vám eStravenka ušetří.
Ingredience
- 1 dlouhý francouzský chléb
- Tenké plátky šunky nebo vepřového masa
- 2 šálky hub (rychle opečených)
- Syrová nebo vařená zelenina dle výběru
- Majonéza
- 3 šálky strouhaného sýra (vyberte ten, co vám chutná)
- Kečup
- Sekaná pažitka
Postup
- Dlouhý francouzský chléb nakrájejte na poloviny (nebo třetiny, podle délky chleba) a pak znovu vodorovně rozpulte, získáte tak 4 resp. 6 kusů
- Na chleby navrstvěte maso, rychle opečené houby, sýr a zeleninu
- Vše zapečte v horké troubě, dokud nebude chleba křupavý a sýr se neroztaví
- Přidejte majonézu (volitelně), kečup (povinně) a podávejte pěkně horké
Stravenky ušetří peníze, třeba na ideální nápoj navíc
Než vyrazíte pro nákup, zkontrolujte si v aplikaci Můj Up, jak jste na tom se zůstatkem na eStravence, či jak si stojí stravenky ve vaší peněžence. V eStravence si zůstatek zobrazíte po kliknutí na tlačítko níže.
Nezbývá než popřát vám dobrou chuť – a na zdraví!