V Maroku a severní Africe je vidíte na každém rohu: typické keramické nádoby kónického tvaru posazené na žhavých uhlících. Celou ulicí provoní vůní tažínu, která způsobuje extázi chuťových pohárků. Voňavý a šťavnatý tažín si však pohodlně připravíte i doma, bez speciální keramiky i bez rozžhavených uhlíků – postačí velký litinový hrnec.
Africké kouzlo u vás doma
Tažín (také tajin nebo tagine) bychom mohli bez přehánění označit za jedno z nejšťavnatějších a nejvoňavějších jídel na světě. Kouzlo spočívá v pomalém dušení a zvláštním tvaru „pokličky“. Ten je uzpůsoben tak, aby se pára a šťáva, které při pomalém pečení vznikají na stěnách, pěkně stekly zpět do nádoby s masem a zeleninou.
Improvizujte, tažín je velmi „flexibilní“
Recept, který najdete jen o pár řádek níže, patří k těm základním: kuřecí maso s nakládaným citronem. Ten se speciálně v Maroku používá opravdu hodně. Do tažínu se ale kromě kuřecího masa výborně hodí i maso jehněčí. Využijete i nejrůznější druhy zeleniny (např. mrkev, lilek), ovoce (olivy, švestky). Tažín toho snese opravdu hodně. Takže až zvládnete základní recept, nebojte se improvizovat, odměna bude… voňavá.
Igredience na 4-5 porcí
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 kuřecích stehen
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce marockého koření (můžete si vyrobit sami dle receptu níže, nebo koupit hotové)
- 2 velká rajčata
- 1 lžíce medu
- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 malé nakládané citrony (koupíte v obchodech specializovaných na arabskou, africkou a středomořskou kuchyni)
- 1 lžíce červeného vinného octa
- hrst zelených oliv – lepší jsou nevypeckované
- 1 čerstvý citron menší
- ½ granátového jablka
- 100 g fety
- svazek čerstvé máty
- mořská sůl
- kuskus (jako příloha)
Marocká směs koření
- 2 lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
- ½ lžičky celého černého pepře
- ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka šafránu
Postup
- Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a lehce osolíme. Na široké pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na dně litinového pekáčku rozehřejeme lžíci olivového oleje. Kuřecí stehna zprudka opečeme dozlatova na kůži, to by mělo zabrat cca 8 minut. Otočíme a zatáhneme z druhé strany (cca 5 minut). Dáme stranou.
- Během opékání stehýnek připravíme ovoce a zeleninu: cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nahrubo, česnek na tenké plátky. Oloupeme nakládané citrony, slupku nakrájíme najemno. Polovinu čerstvého citronu nakrájíme na tenká kolečka. Omytá rajčata nakrájíme nahrubo a vyloupeme zrníčka z granátového jablka.
- Do pánve nebo litinové nádoby, kde jsme opékali kuřecí stehna, nalijeme další lžíci olivového oleje. Nejprve vsypeme do pánve cibuli a zvolna opékáme cca 2-3 minuty. Přisypeme česnek a 2 lžíce marockého koření. Vše důkladně promícháme ode dna. Přidáme nasekanou kůru nakládaných citronů, nakrájená rajčata, vychladlý vývar, lžíci medu a lžíci červeného vinného octa. Promícháme a přivedeme k varu. Navrch položíme opečená kuřecí stehna, přikryjeme poklicí a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě na 170 °C, v horkovzdušné troubě bohatě postačí 150 °C.
- Po uplynutí 1 hodiny odkryjeme a vše posypeme olivami, přidáme plátky čerstvého citronu a navrch pokapeme olivovým olejem. Vrátíme do trouby a pečeme odkryté dalších cca 20 minut. Po ochutnání můžeme dosolit, přidat marocké koření, trochu citronové šťávy či med. Podáváme na uvařeném kuskusu posypaném zrníčky z granátového jablka, s nadroleným feta sýrem a natrhanými lístky máty.
Anebo kolegy z práce. Nejen láska, ale i kolegiální vztahy procházejí žaludkem. Zbytek je už jen na vás a nakládaných citronech.
Magická moc stravenek
Než vyrazíte na nákup surovin na tažín, dohledejte si v Můj Up nejbližší obchod s nakládanými citrony a přesvědčte se, zda máte na své eStravence dostatečnou zásobu kreditů. Byla by škoda nevyužít jejich magickou moc zlevnit každý nákup potravin, ať už osobně nebo on-line.
Přejeme dobrou chuť!