Musaka – tento řecký „pokrm bohů“ zvládne i průměrný smrtelník | Up kulinářská inspirace

Do slunného Řecka doletíte letadlem za pár hodin, ale s pomocí chuťových pohárků jste tam hned s prvním soustem voňavé musaky. Upřímně, recept na tohle typické středomořské jídlo patří k těm pracnějším. Pokud se ho přesto rozhodnete vyzkoušet, odměnou vám bude božská chuť, „vyluxované“ talíře (a důrazné žádosti o nášup).

Musaka - tento řecký „pokrm bohů“ zvládne i průměrný smrtelník

Ambrozie, nektar a… musaka?
Podle legend byla pokrmem řeckých bohů ambrosie, kterou nesmrtelní olympané zapíjeli neméně tajemným nektarem, jemuž dávali přednost dokonce před vínem. Pokud tyto božské pokrmy pozřel člověk, i on se stal nesmrtelným.

Není proto divu, že si řečtí bohové svá kulinářská tajemství pečlivě střežili.

Když jsme připravili naši první musaku (dle receptu níže), dospěli jsme k názoru, že ambrozie by mohla být vlastně jakási pra-musaka. Protože chutná opravdu božsky.

Hlavní hvězdy: Lilek, mleté maso a bešamelová omáčka
Musaka je především lilek, kvalitní mleté maso, a samozřejmě typická bešamelová omáčka. Níže vás naučíme, jak bešamel připravit po klasickém řeckém způsobu.

TIP: Doporučujeme použít co největší zapékací nádobu, jedna porce na strávníka pravděpodobně nebude stačit.

Ingredience

  • Lilek 5 ks (střední velikost)
  • Brambory 5 ks (varný typ B)
  • Rajčata 4 ks
  • Cibule 1 ks
  • Máslo 2 PL (přepuštěné)
  • Hovězí maso mleté 600 g (klidně použijte i směs, třeba jehněčího a hovězího)
  • Víno červené 200 ml
  • Skořice
  • Sůl
  • Rostlinný olej na opékání

Na bešamelovou omáčku

  • Máslo 3 PL (přepuštěné)
  • Mouka pšeničná hladká 5 PL
  • Mléko 750 ml plnotučné
  • Vejce 3 ks (žloutky a bílky oddělíme)
  • Čedar 1 hrnek
  • Muškátový oříšek

Postup

  1. Lilky omyjte a nakrájejte na cca 1cm plátky. Pořádně je osolte a dejte na síto vypotit (to zabere asi 30 minut)
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pozor, ať je nerozvaříte! Brambory slijte a dejte stranou.
  3. Rajčata rozpůlte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  4. Do pánve vlijte trošku vody, přidejte cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékejte. Jakmile se odpaří téměř všechna tekutina, přidejte maso a promíchejte.
  5. Směs zalijte vínem, přidejte rajčata a vodu tak, aby maso bylo téměř pod hladinou. Přisypte skořici, osolte a nechte zvolna bublat, dokud se voda neodpaří.
  6. Lilky v sítu propláchněte studenou vodou, abyste se zbavily soli a tekutiny, kterou pustily. Každý plátek pak důkladně osušte čistou utěrkou.
  7. Plátky lilků opékejte z obou stran ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, než získají světle hnědeou barvu. Opečené lilky pak skládejte na tác nebo na mísu, a nechte vychladnout.
  8. Na bešamel rozpusťte ve větším kastrůlku přepuštěné máslo, vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezezlátne.
  9. Jíšku zalijte horkým mlékem. Důkladně promíchejte, aby se v bešamelu netvořily hrudky.
  10. Do bešamelu zatepla zašlehejte žloutky a vsypte strouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku.
  11. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Určitě použijte skutečně čistou mísu i metlu
  12. Když je maso opečené a voda se komplet odpařila, opatrně vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na střední teplotu.
  13. Na dno zapékací misky či pekáčku nejprve rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na které pak navrstvěte polovinu mletého masa.
  14. Na to navrstvěte polovinu dávky brambor, na kterou přijde opět vrstva masa. Na maso rozložte zbylé plátky brambor a navrch druhou polovinou opečených plátků lilku.
  15. Celou zapékací misku zalijte bešamelem a vložte do trouby na 45 minut. Jakmile se všechno krásně propeče a na musace se vytvoří zlatavá krustička, máte hotovo.

eStravenka zvládne libovolný počet porcí

Než vyrazíte pro ingredience, nezapomeňte si zkontrolovat stav svého eStravenkového konta, či jak si stojí stravenky ve vaší peněžence. V eStravence si zůstatek zobrazíte po kliknutí na tlačítko níže.

Můj Up je to prostě božsky snadné… dobrou chuť!


Autor

Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…