Naučit se tohle vydatné, šťavnaté a velice chutné jídlo z kuřecího masa zabaleného v tortille a přelitého pálivou chili omáčkou má velikou výhodu: To nejlepší z vaší oblíbené mexické restaurace si stvoříte doma, kdykoli se vám zachce. Ale jejímu majiteli to raději neříkejte – co když má kromě mexické restaurace i horkou mexickou krev?
Tortilla jako hlavní chod
Na rozdíl od jiných jídel, které zahrnují tortilly (např. tacos), můžete enchiladas směle podávat jako hlavní chod.
A když jsme u tortill, pokud byste se chtěli držet tradice, použijte kukuřičné. Stejně lahodného výsledku však dosáhnete i s tortillami pšeničnými.
Níže najdete recept, který vám zabere cca hodinu a čtvrt (příprava i vaření). Investovaného času však litovat nebudete. Jednak vám i členům rodiny (nebo kolegům z práce, které jste se rozhodli ohromit svým kulinárním uměním) budou chutnat. A pokud uděláte víc porcí, což doporučujeme, enchiladas můžete bez problému zamrazit.
Tak pojďme na to, „všichni jsou už v Mexiku“ a čeká se jen na vás.
Ingredience pro 6-8 porcí
- 1/2 kuřete
- 2 menší cibule
- 4 polévkové lžíce oleje
- 4 stroužky česneku, utřeného
- 1/4 čajové lžičky mletého chilli
- 1 čajová lžička cukru
- 3/4 čajové lžičky soli
- 3 čajové lžičky římského kmínu
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku (1/4 hrnku)
- 1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
- 300 g nastrouhaného sýra (cheddar, eidam)
- pšeničné tortilly, 6-8 ks (velikost 10-25 cm)
Postup
- Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti vyhodíme. Libové maso nakrájíme na malé kousky, případně roztrháme.
- V pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším studni osmažíme cibuli, dokud nezesklovatí a chytne světle hnědou barvu. To zabere cca 15–20 minut.
- Přidáme česnek a 1–2 minuty mícháme, aby se česnek nespálil.
- Přidáme cukr, římský kmín, chili, promícháme a po 1 nebo 2 minutách odstavíme z plotny.
- Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr a protlak.
- Nalijeme do mixéru a 5-8krát zapulzuje, aby byla omáčka jemnější.
- Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou, do zbytku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra.
- Zapékací mísu vymažeme 2 polévkovými lžícemi omáčky.
- Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs, srolujeme a vložíme do zapékací formy.
- Jakmile jsou všechny naplněné tortilly v zapékací míse, přelijeme je zbytkem omáčky, kterou rovnoměrně rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem nebo alobalem.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C a pečeme cca 15-20 minut.
- Po 15–20 minutách odkryjeme a tortilly posypeme zbylým sýrem.
- Na ozdobu můžeme použít nakrájenou jarní cibulku.
- Pečeme odkryté dalších 5 minut, dokud se sýr nerozteče.
Caramba, hombre! eStravenku máš?
Než vyrazíte na nákup ingrediencí se sombrerem stáhnutým nízko do čela (a s peněženkou proklatě nízko), ujistěte se, zda je v ní dostatek Stravenek nebo máte dostatek kreditů na vaší kartě eStravenka. Na rozdíl od hotových peněz za eStravenku nakoupíte mnohem výhodněji, tj. víc.