Tohle parádní jídlo z černé čočky v Indii vaří na rodinné sešlosti nebo pro návštěvy, které chtějí ohromit úžasnou chutí Dhalu. Ale pozor, když se v Indii sejde „pár lidí“, jedná se o desítky osob. Takže pokud chcete pohostit rozvětvenou rodinu nebo rovnou celý pracovní tým (a šplhnout si u šéfa), Dhal je výborná volba. A protože jde o bezmasé jídlo, pochutnají si i vegetariáni.
Máte velký hrnec? A pár hodin času?
Ano, budete potřebovat opravdu velký hrnec. A taky trpělivost – Dhal není žádná rychlovka. Vaří se dlouho – minimálně dvě, ale klidně i osm hodin. I proto doporučujeme navařit vícero porcí. Dhal prý stejně nejlépe chutná druhý den.
Odměna je… krémová
Odměnou vám bude krémové, neuvěřitelně chutné, bezmasé jídlo. Chybějící maso udělá o to více místa máslu a smetaně, které se postarají o krémovou konzistenci. Takže si dobře rozmyslete, zda se o Dhalu zmíníte svému fitness trenérovi. Dost možná by vám příští trénink naložil o něco víc.
Ingredience na 6 porcí
20 minut příprava + 2-4 hodiny vaření
DŮLEŽITÉ: Luštěniny namočte přes noc!
Na čočkový základ:
- 350 g černé čočky
- 100 g červených fazolí (případně menší červené fazolky adzuki )
- 3x bobkový list
- 20 g oloupaného celého zázvoru
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 celý stroužek česneku
- 2 litry vody
Na rajčatový základ:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 30 g zázvoru
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky koření garam masala
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku (např. Alnatura nebo Mutti)
- 400 g drcených rajčat (Mutti nebo Valfrutta)
- 150 g másla
- 200 ml 31% smetany ke šlehání
- voda podle potřeby
Na dokončení:
- smetana ke šlehání na ozdobu
- čerstvě nasekaný koriandr
Postup
Namočte fazole a čočku alespoň na 8 hodin (nejlépe přes noc) do většího množství vody, klidně ve společné míse.
Druhý den směs propláchněte a dejte do velkého hrnce s novou vodou, kořením, zázvorem a česnekem. Vařte na mírném plamenu a pod pokličku cca hodinu a půl. Po uvaření vyndejte bobkový list, zázvor a celý česnek.
Mezitím nakrájejte šalotku najemno, oloupejte a nastrouhejte zázvor a nasekejte najemno česnek. Těsně před koncem vaření čočky a fazolí začněte v dalším hrnci dělat rajčatový základ: na oleji nechte změknout šalotku, přidejte česnek a po chvíli najemno nastrouhaný zázvor. Když se asi za půl minuty směs rozvoní, přidejte všechno koření a rajčatový protlak. Směs nechte opékat další minutu. Poté přidejte drcená rajčata a přiveďte k varu. Jakmile se začne rajčatový základ vařit, přidejte sůl a směs uvařené čočky a fazolí. Vše pořádně promíchejte, stáhněte plamen na minimum a nechte vařit alespoň dvě hodiny.
TIP: Čím déle Dhal vaříte, tím lépe – luštěniny se pak rozpadají a výsledek bude o to krémovější. Máte-li čas, vařte klidně 4 nebo 8 hodin. Pokud tolik času nemáte, doporučujeme během vaření vařečkou o stěny hrnce luštěniny rozmačkávat.
Během vaření (na co nejnižší stupeň) často promíchejte, aby se Dhal nepřipálil. Podle potřeby a hustoty pokrmu přidávejte vodu a ochutnávejte. Možná budete chtít přidat ještě sůl a/nebo koření podle chuti. Výsledek by měl být lehce pikantní. Po několika hodinách vaření přidejte máslo a nechte směs dále povařit. Na závěr přidejte smetanu a na závěr nechtě ve na moment projít varem. Při servírování posypte čerstvě nasekaným koriandrem.
Jako přílohu doporučujeme buď rýži basmati nebo indický chléb naan, případně kvalitní český chleba. Dhal ale skvěle chutná i jen tak samotný. A nejlepší je druhý den od uvaření.
eStravenka zaplatí celý nákup
Nenechte se odradit poněkud delším seznamem ingrediencí. Alespoň budete vědět, co obnáší malý nákup pro průměrnou indickou rodinu. Vy ho však navíc zaplatíte mnohem výhodněji – eStravenkou. Než vyrazíte do obchodu nebo naklikáte nákup on-line, ujistěte se, zda nakupujete ve správném obchodě. Stačí jedno kliknutí na tlačítko níže a ocitnete se v Up vyhledávači provozoven, kde si snadno zobrazíte všechny provozovny, které akceptují naši eStravenku či stravenky.
Přejeme vám, ať váš vlastnoručně připravený Dhal božsky chutná vám i všem, koho se rozhodnete pozvat. Pokud nad tím budou bdít nejmocnější indická božstva, úspěch je zaručen. A kdo ví, ruku k dílu možná nenápadně přiloží i některý z mnohorukých bohů.