Charoset je sladká, ovocno-ořechová pasta, která se tradičně podává o židovské slavnostní večeři Seder v rámci svátku Pesach. Tento svátek nejen židům připomíná cestu člověka od otroctví ke svobodě. O důvod víc vyzkoušet tohle až návykově dobré, jednoduché jídlo.
Než zaděláte na „maltu“…
Barva a textura charosetu záměrně připomíná maltu, ze které prapředci dnešních židů vyráběli cihly pro stavbu domů během svého zotročení ve starém Egyptě.
Charoset ale jako malta pouze vypadá – zato chutná naprosto božsky. Už brzy se o tom třeba přesvědčíte sami – a možná i vaši kolegové. Protože je charoset celkem nenáročný na přípravu i přepravu, můžete ho směle přinést do práce, aby si pochutnali i vaši kolegové.
Ingredience
- Jablka 2-3 ks
- Mandle loupané nasekané 1 hrnek
- Rozinky 1 hrnek
- Skořice 1 čajová lžička
- Červené dezertní víno 2 dcl
Postup
- Jablka oloupeme, očistíme od jádřinců a najemno nastrouháme.
- V misce je smícháme s rozinkami, mandlemi, skořicí a vínem a necháme uležet v chladu.
TIP: Místo mandlí můžete použít třeba vlašské ořechy, místo rozinek datle.
Příležitost pro eStravenku
Charoset vám jistě bude chutnat ještě lépe, pokud nákup ingrediencí zaplatíte stravenkami. Kromě té sklenice dobrého červeného vína vás totiž může hřát i pocit, že díky eStravence nakupujete jídlo výhodněji než za peníze. Svůj zůstatek zjistěte třeba hned v aplikaci Můj Up, kde si snadno uvidíte nejen zůstatky, ale mnoho dalších radostí, které jsme pro Vás připravili.
Jak říká moje dcera: „Ty vnitřnosti od štrůdlu jsou fakt dobrý. Můžeme si je udělat?“
Dobrou chuť!