Francie je jednou ze světových gastronomických velmocí. A právě odtud je tohle jednoduché, velmi levné a na přípravu až směšně snadné jídlo, které vás v duchu přenese až na slunnou francouzskou riviéru.
Zpomalte „po francouzsku“, ať si jídlo i své blízké užijete naplno
Kromě receptu na ratatouille (čti: ratatuj) bychom vás rádi inspirovali i francouzskou kulturou stolování: Jídlo slouží i jako záminka potkat se s rodinou, přáteli nebo klidně s kolegy z práce. A pak už jen vychutnávat, konverzovat… a nikdy, ani v nejmenším, nespěchat.
Třeba právě u tohoto legendárního francouzského tradičního pokrmu (který si vysloužil i vlastní film od Pixaru) ze směsi zeleniny, které se skvěle daří ve Středomoří: rajčata, cukety, papriky, lilek, to vše ideálně v poměru 1 : 1 : 1 : 1. S čerstvou, rozpečenou a křupavou bagetou je pak iluze Francie dokonalá.
Univerzální lehké jídlo vhodné do diety
Ratatouille můžete podávat jako přílohu či předkrm, ale i jako lehkou večeři, která zasytí, ale nepřiberete po ní. A na rozdíl od masité večeře ji strávíte mnohem rychleji, takže před spaním nezatížíte trávení. Bude se vám proto dobře spát, a ráno budete odpočatí a čilí.
Další možností je použít ratatouille jako náplň do palačinek.
A jak tedy stvořit tenhle chutný zázrak? S námi víte do dvou minut čtení.
Ingredience
Příprava:
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- 1 ks šalotky
- 250 ml nakládaných loupaných drcených rajčat
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 1ks lilek menší
- 2 ks papriky
- 3 ks rajčat
- 2 ks střední cukety
- 6 snítek tymiánu
- 20 g másla
- sůl
- pepř mlety
Při podávání:
- 1 ks bagety
- 50 g kozího sýra
- olivový olej
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Plochou stranou nože rozmáčkněte oloupaný česnek a spolu s najemno nakrájenou šalotkou ho nechte zesklovatět na pánvi.
Poté česnek z oleje vyjměte, přidejte rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Vytvoříte tak omáčku, kterou rozetřete na dno zapékací mísy (oválné nebo kulaté).
Ručně nebo na mandolíně nakrájejte všechnu zeleninu na tenké plátky. Ty pak skládejte do komínků a vložte do zapékací misky, dokud nebude plná. Zeleninu pokapejte olivovým olejem (nešetřete), osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu.
Zeleninu je třeba dusit – a nepřipálit. Jak na to: Z pečicího papíru vystřihněte kolečko či ovál (podle tvaru zapékací mísy) a položte ho přes zeleninu.
Pečte 45-60 minut. Na posledních 10 minut dejte zapékací mísu pod gril. Nakrájejte plátky másla a nechte je rozpustit na už horkém ratatouille.
Podávejte s čerstvým kozím sýrem a nakrájenou, v troubě lehce opečenou bagetou, kterou zakápnete olivovým olejem.
Očekávejte explozi chutí, kterou byste od zeleninového jídla asi nečekali.
A tip na konec: Na ratatouille nezapomeňte pozvat přátele, kolegy nebo širší rodinu. Čím víc jich bude, tím víc ovací sklidíte.
Kdo to zaplatí? Přece eStravenka nebo stravenky
Než vyrazíte na nákup ingrediencí do obchodu či on-line, nezapomeňte na pomocníka, který vám toto finančně přívětivé jídlo zlevní o další desítky procent. Ano, samozřejmě mluvíme o eStravence. V aplikaci Můj Up, která je její nedílnou součástí, si snadno zjistíte nejen zůstatky, ale mnoho dalších radostí, které jsme pro vás připravili.
Máte to? Skvěle. Nezbývá než popřát vám dobrou chuť.