Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Cizrna je základ. Tedy aspoň v případě hummusu to platí absolutně. Přidejte sezam, česnek, citrony, sůl a olivový olej, a hned můžete 13. 5. oslavit Den hummusu touto vlastnoručně vyrobenou, zdravou a lehkou pochoutkou. Recept najdete v článku a suroviny nakupte s vaší elektronickou kartou eStravenka. Stejně jako tipy na pražské podniky, kde nejen podle nás mají na hummus patent.
Kde se hummus vzal – a proč dobyl svět?
Do studeného, mírumilovného pokrmu byste to asi neřekli. Přesto je to fakt: ze své pravlasti v oblasti Středního východu okolo Damašku zvládl dobýt celý svět. Ten kulinářský určitě. Kraluje zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni. Není divu, jde o výživné a přesto lehké jídlo, které lze konzumovat prakticky při každé příležitosti.
Protože jeho základem je cizrna, obsahuje mnoho rostlinných proteinů a tolik potřebnou vlákninu. Další přísady poskytují důležité stopové prvky (např. železo),vitaminy C a B6, a zdraví prospěšnou kyselinu listovou.
Kam v Praze na nejlepší hummus? S námi víte hned!
- První podnik, do kterého vás s klidným svědomím posíláme, se jmenuje PAPRIKA – Meditarranean Kitchen & Bar. Jak název napovídá, jedná se o specialisty na středomořskou, zejména izraelskou kuchyni. Kromě hummusu si tam dáte třeba i falafel a další dobroty. Podle recenzí (i naší vlastní zkušenosti) se výběrem tohoto podniku nespletete. Na výběr máte z vícero pražských adres.
- Druhým naším tipem je libová libanonská restaurace Safir. Najdete ji v Praze ve Veletržní, v OC Galerie Butovce a v OC DBK na Budějovické. Hummus si tu dáte „přibalený“ třeba do kuřecího twisteru, s falafelem nebo shawarma wrapu. V menu dále najdete i kebab, šiškebab, šištauk a další dobroty z oblasti Středního východu.
Připravte si famózní hummus v pohodlí doma, za nákup zaplaťte eStravenkou
Jeho výhodou je i to, že příprava je až směšně snadná, takže ji zvládne i úplný začátečník. A to i přesto, že recept níže patří k těm kreativnějším. Ještě než se do toho pustíte, dovolíme si jeden tip: Doporučujeme nepoužívat cizrnu z konzervy, ale namočit ji přes noc. Výsledek bude o několik řádů chutnější.
Ingredience:
- 250 g cizrny
- 1 lžička jedlé sody, ta přijde do 40 ml citronové šťávy
- 60 g pasty tahini – sezamová pasta
- 2 stroužky česneku
- olivový olej – cca 60 ml použijete během přípravy, další na polití hotového hummusu)
- 1 lžička kmínu (volitelně)
- 50 ml vody
- sůl, pepř
- sezamová semínka nebo pinové oříšky na ozdobu
- TIP pro fajnšmekry: 1 zralé avokádo (volitelně)
Postup:
- Cizrnu nechte přes noc v hrnci namočenou v litru vody, do které přidáte 1 lžičku jedlé sody.
- Ráno vodu slijte, vyměňte za čerstvou, osolte a vařte cca hodinu, dokud cizrna nezměkne.
- Vodu sceďte, ale nevylévejte. Cizrnu dejte do mixéru, přidejte všechny ingredience (kromě sezamových semínek a piniových oříšků) a zalijte vodou z vařené cizrny. Vše důkladně rozmixujte (cca 2 minuty), abyste dosáhli hladké a jemné konzistence. Pokud chcete, přidejte do hummusu před rozmixováním jedno rozpůlené avokádo. Výsledek bude neodolatelný.
- Dejte hummus na talíř, zalijte olivovým olejem a ozdobte. Podávejte s pečivem (chléb, nachos nebo pita chléb)
Je to snadné, co říkáte?