Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Kachna se zelím, klenot české kuchyně, je perfektní volbou pro chladné zimní dny. Užijte si vydatné a chutné jídlo v restauracích, kde snadno zaplatíte kartou eStravenka.

Pokud přemýšlíte, jak si zpříjemnit chladné zimní dny, odpověď je jasná: pečená kachna se zelím. Tohle jídlo je také synonymem pro příjemné posezení s kolegy nebo rodinou. Vydatné jídlo, které zahřeje na těle i na duši, si užijte s vaší nejoblíbenější stravenkou eStravenka.
Tradiční sváteční jídlo je symbolem hojnosti
Kachna se zelím má své kořeny v českých venkovských domácnostech. Příprava tohoto pokrmu byla spojena především se slavnostními příležitostmi, např. posvícením, svátkem sv. Martina, svatbami či Vánocemi.
Na Moravě se ke kachně nejčastěji připravuje červené zelí, které je sladší, v Čechách je pak oblíbenější bílé zelí s mírně nakyslejším tónem. Také způsob přípravy knedlíků se liší. Zatímco někde se preferují houskové, jinde dávají přednost bramborovým. A aby se předešlo dilematům, mnohdy se ke kachně se zelím podávají rovnou oba dva druhy. Kachna se zelím je zkrátka oblíbeným jídlem a neměla by chybět na žádném svátečním stole.
Kam na skvělou kachnu s kartou eStravenka?
Kolkovna
V Praze si na ni můžete zajít do známé restaurace Kolkovna. V restauraci si pochutnáte i na dalších českých klasikách, např. na španělském ptáčku s rýží, řízečcích s bramborovým salátem nebo vepřovém kolenu. A kachnu se zelím zde dostanete buď samostatně nebo v kombinaci s moravským vrabcem, uzeným masem, pivní klobásou, bílým a červeným zelím, houskovými a špekovými knedlíky a bramborovým „drbákem“. Restaurace Kolkovna najdete na několika místech v Praze, ale také v Brně a v Bratislavě.
Moravská chalupa
V ostravské restauraci Moravská chalupa podávají pečenou kachnu s červeným a bílým zelím a variací knedlíků přímo jako místní specialitu. Dát si ale můžete i grilovaný jelení hřbet s perníkovou omáčkou a domácími krupicovými noky, vegetariáni pak ocení rizoto s lesními hříbky, zeleninou a hoblinkami sýra Gran Moravia. A jako sladká tečka potěší domácí čokoládové suflé s malinovou omáčkou.
Pivovar na Rychtě
V Ústí nad Labem si zajděte do Pivovaru na Rychtě, který najdete přímo v centru města. Mimo kachního stehýnka s červeným zelím a knedlíkem si můžete pochutnat na svíčkové, hovězím guláši nebo konfitovaném žebírku s křenem.
Tak si užijte s kolegy tradiční českou kachnu a vše za vás zaplatí vaše nejoblíbenější stravenka eStravenka.