Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Dopřejte si kulinářský zážitek s vaším příspěvkem na stravování. Zajděte s kolegy a stravenkovou kartou eStravenka do restaurace na grilovaná žebra, která vás v chladných dnech zaručeně potěší a zahřejí.

Máte také rádi populární českou chuťovku, grilovaná žebírka? I tohle skvělé jídlo si můžete užít s vaší nejoblíbenější stravenkou eStravenka, aniž byste museli čekat na letní grilovací sezónu.
Oblíbené české jídlo můžete jíst i rukama
Dobře udělaná žebírka kombinují šťavnaté maso, koření a kouřovou vůni grilu. Žebra se v české kuchyni objevují po staletí a klíčem k nim je pikantní marináda, ve které bývá zpravidla česnek, koření, med, hořčice nebo pivo. Křehkost a šťavnatost masa zaručí pomalé grilování či pečení za nižší teploty.
Žebírka se podávají s čerstvým chlebem, opečenými bramborami, čerstvým salátem, křenem nebo hořčicí. Chybět nesmí samozřejmě ani pikantní omáčky. A víte, co je na tomto jídle mimo chuti ještě skvělé? Že vám společenská etiketa dovolí jíst ho rukama. Grilovaná žebírka jsou zkrátka radostí, kterou si musí čas od času dopřát každý.
Kam na dobrá žebírka s elektronickou stravenkou eStravenka?
Pokud nevíte, ve které restauraci si můžete vychutnat tohle oblíbené české jídlo s vaší eStravenkou, máme pro vás pár příjemných tipů.
Vinohradský Parlament
Pražskou restauraci Vinohradský parlament najdete na Korunní ulici. Milovníci žebírek mohou začít taženým vývarem z hovězího žebra s játrovými knedlíčky, masem a celestýnskými nudlemi, k tomu si pak mohou dopřát třeba trhané hovězí žebro s bramborovým knedlíkem plněným houbami. Skvělé zde ale mají i křupavé kapří hranolky nebo knedlíky plněné pečenou kachnou. Ostatně na knedlíky ve slané i sladké variantě jsou zde opravdoví specialisté.
Charlie´s Mill
Restaurace Charlie’s Mill sídlí v Brně. V budově bývalého mlýna si užijete moderní gastronomii, třeba právě Charlie’s ribs neboli pomalu pečená marinovaná žebra, která se podávají s domácí marinádou, nakládanou zeleninou a rozpečeným chlebem. Skvělý tip je také Starobrněnský guláš se špekovými bramboráčky a křenem a dámy určitě neodolají restovaným krevetám na česnekovém másle a víně se salátkem a opečeným toastem.
Modrý dveře
V Českých Budějovicích je sázka na jistotu restaurace Modrý dveře. Pokud sem zajdete na žebírka, dejte si kouřová s originální marinádou, celou grilovanou kukuřicí a hořčičnou majonézou. Podnik je ideální pro opravdové „fajnšmekry“ a milovníky masa. Nezapomenutelný je třeba hovězí ribeye steak a chuck roll z vyhlášeného plemena Black Angus, ale i vepřová krkovice Duroc z provincie La Rioja, která je typická intenzivní chutí a výrazným mramorování.
Pečená či grilovaná žebírka jsou skvělý tip pro příjemné chvíle strávené s kolegy, přáteli či rodinou. Užijte si je spolu vaší nejvýhodnější stravenkou eStravenka.