Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Mexická kuchyně na vás čeká! Užijte si váš příspěvek na stravování naplno a s kartou eStravenka objevte svět autentických chutí. Stačí příjemná společnost a pořádně si to vychutnat!
Jak dobře znáte mexickou kuchyni? Pokud víte maximálně o nachos, je na čase prohloubit své uznalosti a seznámit se i s dalšími jídly z jedné z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Stojí to totiž za to. Tak vezměte svou elektronickou stravenku eStravenka a vyrazte do víru města a gastrozážitků.
Mexická gastronomie je pestrá jako celé Mexiko
Víte, že mexická kuchyně je jednou z nejbarevnějších a nejchutnějších na světě? Stejně jako je velké a rozmanité Mexiko, je rozmanitá i mexické kuchyně, která má navíc i lokální odlišnosti. V severním Mexiku je gastronomie spjatá s kuchyní USA a typická je zde tzv. Tex-Mex kuchyně, ve které je hojně zastoupeno grilované a sušené maso. V jižním Mexiku se zase zachovaly původní recepty mayských a aztéckých civilizací, pobřežní oblasti mají často na talíři mořské plody a horské oblasti centrálního Mexika jsou známé složitými a kořeněnými jídly.
A jaká jsou obecně typická mexická jídla? Základem jsou tortily, které bývají kukuřičné nebo pšeničné a slouží jako univerzální příloha místo chleba. Používají se také k přípravě mnoha tradičních pokrmů, např. tacos, enchiladas, quesadillas nebo burritos. Známá je tradiční polévka pozole z loupané kukuřice s masem, chilli, limetkou, zelím, ředkvičkami a avokádem nebo ikonická omáčka guacamole z avokáda, limetkové šťávy, soli, cibule a rajčat. Ta bývá často podávaná mj. k oblíbeným kukuřičným chipsům nachos.
Horké mexické tipy, kam zajít s vaší stravenkovou kartou
- Skvělý tip pro mexické labužnické hody jsou pražské restaurace Las Adelitas. Vychutnat si zde můžete oběd, večeři i brunch, nebo si jen odpočinout u drinku s přáteli. Vyzkoušejte třeba kuřecí vývar sopa azteca s rajčaty, sýrem, avokádem a smetanou a flautas de papa, tři zatočené křupavé tortilly plněné bramborami, ozdobené crème fraîche, ledovým salátem, balkánským sýrem a cibulkou, s porcí fazolí, rýže a omáčky k tomu. Restaurace najdete na několika místech v Praze.
- Ani restauraci dePresso z Loun by neměl vynechat žádný fanoušek mexické kuchyně. Dejte si třeba klasické chilli con carne s mletým hovězím, fazolemi a kukuřicí v rajčatové omáčce, podávané s čedarovou tortillou, zakysanou smetanou a jalapeños, nebo alitas de pollo, smažená kuřecí křídla v pikantní chipotle salse a mangové marinádě.
- Skvělou texasko-mexickou restauraci mají i v moravském Zábřehu. Jmenuje se Castaña Tex-Mex a mimo klasických jídel z mexické kuchyně stojí za ochutnání Chef‘s burger se šťavnatým Chuck Rollem, čedarem, salátem, okurkou, slaninou, cibulovými kroužky, BBQ omáčkou, podávaný s kukuřičným klasem, steakovými hranolky, jalapeños a česnekovým dipem.
Tak kterou restauraci navštívíte a co dobrého s vaší nejvýhodnější stravenkou eStravenka ochutnáte? Dejte nám vědět!