Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Prodlužte si povánoční pohodu chvílemi plnými dobrého jídla a tvořivosti. Vyzkoušejte přípravu jedinečných pokrmů z různých koutů světa, třeba sladké, nadýchané chaly! Suroviny nakoupíte snadno a pohodlně se svou oblíbenou stravenkovou kartou eStravenka.
Upečte rodině či přátelům v klidném svátečním čase něco dobrého, co jste ještě nezkoušeli. Máme pro vás tip na zajímavou sladkou pochoutku, sváteční kynutý chléb chala. Uvidíte, že vás překvapí lahodnou chutí.
Co to je Chala?
Chala není jen obyčejný chléb, ale symbol hlubokých tradic. Její příběh sahá až do starověku, kdy Mojžíš odděloval kousek z každého bochníku jako dar pro kněze. A tahle krásná tradice pokračuje i dnes, než chala poputuje do trouby, malý kousek těsta se symbolicky spálí. Tento rituál tak i dnes propojuje celé generace.
Chléb chala jako tradiční sváteční jídlo
Pletený chléb, známý jako chala, je židovská specialita, která se připravuje hlavně na svátky, především pro šabat, den klidu, kdy se nepracuje. Chala je symbolickou připomínkou biblických časů, kdy Židům na jejich pouti z Egypta padala z nebe mana. Ve sváteční dny ale mana nepadala, a tak den předem dostali rovnou dvojitou porci. Chala se plete ze tří až osmi pramenů a po upečení se nekrájí nožem, ale láme rukama. Prameny mohou symbolizovat nevěstiny vlasy a bohatství její rodiny – čím více copánků, tím větší blahobyt.
Připravte si chalu i vy. Co budete potřebovat?
- 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
- 1 hrnek teplé vody
- 4 hrnky hladké mouky
- ¼ hrnku cukru
- 7 velkých žloutků (bílky se použijí na potření)
- 1 lžičku soli
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 až 3 lžíce opražených sezamových semínek
Jak na to?
I když třeba nemáte s kynutým těstem zkušenosti, nebojte se. Určitě to zvládnete.
V misce smíchejte droždí, cukr a teplou vodu. Směs nechte 10 minut odpočinout, droždí se aktivuje a vytvoří pěnu. Ve větší míse smíchejte mouku, žloutky, cukr, sůl a olej. Přidejte směs droždí a míchejte, dokud těsto nezhoustne. Na pomoučené pracovní ploše pak 10 minut ručně hněťte. Pokud se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky a pokračujte v hnětení.
Mísu lehce vymažte olejem, vložte těsto a nechte 1,5 hodiny kynout. Vykynuté těsto znova propracujte a rozdělte na tři stejné díly, které rozválejte na prameny dlouhé přibližně 40 cm. Ty pak spleťte jako cop a konec stiskněte k sobě, abyste cop dokončili.
Zapletený chléb položte na plech s pečícím papírem a nechte znovu 30 až 45 minut kynout. Bochník pak potřete bílky a posypte sezamovými semínky. Pečte při teplotě 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova.
Suroviny nakupte se svou kartou eStravenka
Nákup surovin potřebných na chalu si užijte s vaší eStravenkou. Než vyrazíte na nákup, ještě si zkontrolujte stav vaší elektronické stravenky v mobilní aplikaci Můj Up. Ve vyhledávači provozoven najdete také tipy, kam můžete na nejbližší nákup zajít. Tak přejeme dobrou chuť a hezký zbytek svátků!