Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
České tapas aneb české pochoutky jsou oblíbené a vyhlášené. Tak si zpříjemněte zimní večery i vy a vyrazte na nějakou českou klasiku s vaší elektronickou stravenkou eStravenka.

Tradiční české „hospodské“ speciality má každý rád. Jsou součástí kultury a vyvolávají v nás nostalgické vzpomínky. A dobře udělané jsou k nezaplacení. Řeč je třeba o nakládaném hermelínu nebo poctivém tataráku. Zajděte na ně s vaší nejoblíbenější stravenkou eStravenka.
Mezi české gastro stálice patří nakládaný hermelín a tatarák
Stejně jako má Španělsko své tapas, což jsou malé porce pokrmů určených pro večery s přáteli či „uzobávání“ k vínu, má i česká gastro kultura oblíbené české lidovky. Jsou jimi třeba nakládaný hermelín nebo tatarák s topinkami.
Nakládaný hermelín je typickou českou specialitkou. Původně mělo nakládání dodat sýru výraznější chuť a zvýšit trvanlivost. Hermelín se proto dával do oleje s kořením a cibulí, což mu umožňovalo postupně zrát a získat výraznější chuť.
Název tataráku je odvozen od Tatarů, nomádských kmenů, které si podle legendy pokládali maso pod sedla svých koní, aby ho zjemnili. Do evropské kuchyně ale tatarák pronikl díky francouzské gastronomii, která si libovala v syrovém mase. Francouzi ho obohatili o koření, bylinky a podávali s vejcem. V Československu byl tatarák populární zejména za první republiky v luxusních restauracích. Dnes se připravuje ideálně z hovězí svíčkové a neměla by mu chybět cibule, hořčice, sůl, pepř a worcestrová omáčka.
Tipy, kam na legendární pochoutky se stravenkovou kartou
Lokál Pod Divadlem
Restauraci Lokál Pod Divadlem najdete přímo v srdci Plzně a pochutnáte si zde na opravdových českých klasikách. Mimo nakládaného hermelínu si můžete dát třeba pepřenky z kapra, debrecínský párek s křenem a hořčicí, zabijačkovou tlačenku nebo gothaj s cibulí a octovou zálivkou. Pokud po tom všem budete mít ještě chuť na dezert, pak jedině rakvička se šlehačkou.
Česká koruna
V Kolíně je vyhlášená restaurace Česká koruna. Oblíbené jsou zde knedlíky, omáčky, kolena a samozřejmě tatarský biftek a nakládaný hermelín. Ale také utopenci, tlačenka, ďábelská topinka nebo cibulové kroužky.
Moravská restaurace
Až budete v Olomouci, určitě zajděte do Moravské restaurace. Podnik se nachází přímo v historickém centru a nabízí autentické moravské zážitky jak na talíři, tak i v designu restaurace. Mají zde spoustu moravských specialit a pokud máte rádi olomoucké tvarůžky, bude se vám tady líbit. Můžete si je dát v pivním těstíčku, v řízku z vepřové panenky s farmářskou slaninou nebo jen tak coby pochoutku k pivu se švestkovým džemem a nakládanou cibulkou. A tatarák s topinkami zde mají z novozélandské svíčkové.
Tak vyrazte s kolegy na tour po „českých klasikách“ a pořádně utužte tým. Hezký zážitek vám zaručí vaše nejoblíbenější stravenková karta eStravenka.