V krásné a klidné pražské čtvrti Dejvice najdete krásné a klidné bistro à Table! Stačí jediná návštěva a hned víte, proč právě francouzská kuchyně během staletí ovlivnila přípravu jídel na polovině planety. Jídla pro vás připravuje sám majitel bistra Jean-Charles Berger. Jeho vášní jsou mořské plody. A vy na tom možná už brzy budete stejně.
Letní speciální menu ještě stihnete
Mořské „potvory“ jsou jedním z nejzdravějších jídel, tak se pojďme podívat, co pro vás Jean-Charles letos nachystal. Těšit se můžete na kalamáry, mušle, ústřice či krevety. Ty mohou sloužit jako předehra pro výborný roastbeef z volného chovu. Na hlavní chod máte ale na výběr z mnoha dalších mas včetně tradičního hovězího po burgundsku. Několik hodin v hrnci ve společnosti těžkého červeného vína a kořenové zeleniny dává hovězímu dokonalou chuť a měkkou konzistenci.
Křidýlko nebo (žabí) stehýnko?
Na stálém menu bistra à Table! samozřejmě najdete i lahůdky francouzské kuchyně jako foie gras, slané koláče quiche nebo paté maison (domácí paštika). Ale když už jste tu, doporučujeme se trochu odvázat a vyzkoušet pokrmy, které si doma asi běžně nepřipravujete.
Tak například vynikající šneky tu dělají na x způsobů. A co se týká proslulých žabích stehýnek, nebojte se jich – chutnají asi jako jemnější kuřecí maso.
Impozantní vína od nejpovolanějších zdrojů
Víno se pěstuje a vyrábí prakticky po celé Francii. Říká se, že jsou nejlepší na světě. a my souhlasíme. Místní by totiž o víně už mohli něco málo vědět – na území Francie se pěstuje už nějakých 2 500 let. Dnes ročně vyprodukují na 8 miliard lahví…
V bistru à Table! můžete některé z nich ochutnat. Nabídka je široká, stejně jako cenové rozpětí, takže si pohodlně vyberete – anebo si dáte vysoce kvalitní víno rozlévané. Stejně jako třeba francouzský národní nápoj pastis nebo excelentní koňak.
Bez stravenek do bistra nelez
Pokud na webu bistra à Table! sjedete níže až do galerie jídel, sliny se začnou sbíhat o překot – místní dobroty jsou tak lákavé, že možná všeho necháte, sbalíte místo letenky eStravenkovou kartu (nebo papírové stravenky)… a vyrazíte si do Francie.
Na rozdíl od nepředvídatelného cestování letadlem vás tam spolehlivě doveze i metro, tramvaj nebo taxík.
Vzhledem k místní nabídce vín a destilátů je to jistě dobrý nápad.