Eintopf neboli „jídlo z jednoho hrnce“ nadchne příznivce jednoduchých receptů: ingredience jednoduše vložíte do hrnce nebo pekáče, dusíte či pečete, nandáte na talíře – a zkonzumujete. Navíc přitom zašpiníte jediný kus nádobí. A jeden malý tip: Než začnete, řádně nabruste nůž, bez spousty krájení to nepůjde.
Dejte chutím čas, ať se prolnou
Eintopf jako tradiční německé jídlo? Omyl! Eintopf najdeme i ve francouzské, americké nebo polské kuchyni, samozřejmě pod jinými názvy. My se ovšem přidržíme zavedeného německého názvu.
V české kuchyni má eintopf trochu hanlivý zvuk. Nezaslouženě. Je to dáno zřejmě tím, že jsme holt zvyklí mít na talíři maso, omáčku a přílohu pěkně odděleně, a ne smíchané dohromady.
Jde však opravdu jen o předsudek, který – možná i na základě našich receptů níže – třeba už brzy opustíte i vy v moment, kdy ochutnáte svůj první eintopf.
Jeho kouzlo spočívá v dokonalém prolnutí a promísení chutí jednotlivých ingrediencí. Výsledkem je výsostně chutné a hodně aromatické jídlo.
Co do eintopfu patří – a co už ne?
Kdybychom to měli maximálně zjednodušit, patří tam (skoro) vše, co do hrnce vložíte. Vhodné jsou všechny druhy mas i některé uzeniny. Ze zeleniny doporučujeme používat spíš pevnější druhy, které se okamžitě nerozvaří. Když přidáte i brambory, fazole či rýži, rozhodně neuděláte chybu.
A určitě nezapomeňte na koření, bylinky a vývar. Níže na vás čekají recepty na dva různé typy eintopfu 😊.
Baeckeoffe – specialita z Alsaska
Ingredience
- 350 g vepřové krkovice
- 350 g skopového masa
- 350 g hovězího hrudí
- 4 šalotky
- 2 stroužky česneku
- Koření: 1 svazek petrželové natě, 1 snítka tymiánu, 2 bobkové listy, 1/2lžičky mletého pepře
- ½ l suchého bílého vína
- 250 g cibule
- 700 g brambor
- sůl
Postup
- Maso nakrájíme na třícentimetrové kostky, šalotky na kolečka, česnek nasekáme, přidáme bylinky a koření, zalijeme vínem a necháme pod pokličkou 24 hodin v chladničce marinovat.
- Druhý den nakrájíme brambory a cibuli na plátky a s masem střídavě vrstvíme do pekáče, každou vrstvu osolíme. Na konec dáme brambory. Zalijeme marinádou, případně ještě trochou vody, dobře přikryjeme a v troubě předehřáté na 220 °C dvě a půl hodiny zvolna pečeme.
Na stůl podáváme v pekáči, posypané petrželovou natí.
Eintopf s klobásou
Ingredience
- 200 g malé červené řepy
- 500 g červeného zelí
- 1 nakyslé jablko
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- ¾ l hovězího bujónu
- 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře
- 250 g kyselého zelí
- 450 g česnekových klobás
Postup
- Na rozehřátém sádle opečeme drobně nakrájenou slaninu a osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
- Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit po 35 až 45 minut tak, aby byla hotová nejpozději v kroku 6)
- Přidáme nahrubo nastrouhané zelí, kostky brambor a jablka a krátce podusíme.
- Přilijeme horký bujón a koření a pod pokličkou 40 minut pomalu dusíme.
- Vsypeme na drobno nakrájené kyselé zelí a 15 minut vaříme.
- Přidáme na kolečka pokrájené klobásy a uvařené a oloupané kostičky červené řepy.
- Na závěr necháme ještě 5 minut lehce povařit.
eStravenka si poradí s každým receptem
Už se chystáte nakoupit ingredience na jeden či klidně více receptů na eintopf? Než vyrazíte, mrkněte ještě do aplikace Můj Up (nebo do peněženky) a zkontrolujte, jak jste na tom se svými stravenkami. Zůstatek na eStravence si snadno zjistíte přímo v aplikaci Můj Up. Pohodlně, bleskurychle a doslova na pár kliknutí… ale to už asi znáte.