Upečte si tradiční Hamanovy uši

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Hamanovy uši, tradiční pochoutka z židovské kuchyně stojí za vyzkoušení. Připravuje především na svátek Purim, ale pochutnáte si na ní po celý rok. Pusťte se do ní i vy spolu s vaší elektronickou eStravenkou.
Hamanovy uši a eStravenka

Hamanovy uši neboli Hamantašen jsou známé sladké pečivo trojúhelníkového tvaru, které bývá plněné mákem, povidly nebo zavařeninou. Uvidíte, že z lahodných šátečků bude vaše rodina nadšená. Suroviny pořídíte s příspěvkem na stravování, oblíbenou eStravenkou.

Znáte historii cukroví Hamanovy uši?

Název se vztahuje k biblické postavě Hamana ze Starého zákona. Haman byl důvěrníkem perského krále a usiloval o vyvraždění všech Židů v Perské říši. Jeho plán byl nakonec zmařen královnou Ester, která byla sama židovského původu. V přeneseném smyslu se pak výraz „Hamanovy uši“ používá pro označení jakéhokoli zlomyslného plánu.

Hamanovy uši se tradičně pečou na svátek Purim, který se slaví v polovině března a symbolizuje záchranu židovského lidu od Hamanova spiknutí, boj proti antisemitismu a zachování identity židovského národa. Purim je veselý a hlučný svátek, plný smíchu a masek. Kdykoli totiž přijde řeč na Hamana, mají Židé jeho jméno přehlušit co největším rámusem, řehtačkami a bušením do stolu.

Se stravenkovou kartou zvládnete Hamanovy uši hravě doma i vy

Co budete na tyhle křehké šátečky potřebovat?

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • náplň podle chuti a preferencí – džem, povidla, maková nebo tvarohová náplň
  • recept na makovou náplň: 100 g mletého máku, 50 g cukru, 50 ml mléka, 1 lžíce medu, ½ lžičky skořice a ½ lžičky citronové kůry

Žloutky a cukr utřete, přidejte změklé máslo a mouku. Vypracujte těsto, které nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout. Těsto pak rozválejte a vykrajujte kolečka (klidně hrnečkem).

Příprava makové náplně je také jednoduchá. V hrnci zahřejte mléko, přidejte cukr, mletý mák, med, skořici a citronovou kůru. Krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladnout.

Doprostřed kolečka dejte vždy lžičku náplně a spojte do tvaru trojúhelníku tak, aby náplň nevytekla. Šátečky se pečou v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů přibližně 15 až 20 minut (nebo prostě dozlatova, protože každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout a lehce pocukrujte.

Všechny suroviny na Hamanovy uši pořídíte s eStravenkou ve většině běžných obchodů s potravinami nebo třeba na e-shopech Košík nebo Rohlík. Další partnerské obchody, ke můžete s vaší nejvýhodnější stravenkou nakupovat, najdete ve vyhledávači na webu nebo v aplikaci Můj Up.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Innovation Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…