Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Máte rádi tradiční jídla z různých kultur? Tak vyzkoušejte třeba šoulet, jídlo ideální pro zimní čas. Překvapí vás jednoduchou přípravou a suroviny na něj hravě pořídíte s vaší stravenkovou kartou eStravenka.
Šoulet je skvělé jídlo pro podzimní a zimní období. Je syté, výživné a bohaté na energii, která je v chladném počasí nezbytná na zahřátí a posílení imunity. Vše potřebné na něj nakoupíte s oblíbenou nejoblíbenější stravenkou eStravenka.
Tradiční jídlo židovské kuchyně
Pokrm zvaný šoulet sahá hluboko do židovské tradice. Vznikl jako řešení pravidla, které zakazuje pracovat a vařit během dne odpočinku, šabatu. Ten se počítá od pátečního do sobotního večera. Šoulet se proto uvařil den předem, nebo se vařil přes noc. Hrnce se pak uchovávaly tak, aby se teplý mohl jíst o sobotním šabatovém obědě.
Původní výraz pro šoulet je v jazyce jidiš čolent, hebrejsky je to pak chamín. V židovské kultuře je šoulet symbolem rodinných vazeb, pohostinnosti a respektu k tradici. Historicky byl také důležitým jídlem, které dokázalo zasytit i velké rodiny v dobách nouze.
Je libo šoulet s uzeným masem nebo kachními stehýnky?
Nezbytnou součástí šouletu jsou kroupy, fazole nebo hrách a maso, buď uzené, nebo husí či kachní stehna. Zkrátka, celé jídlo si pěkně notuje s typicky českými chutěmi. K tradičnímu šouletu se skvěle hodí kyselé okurky nebo zelí. Šoulet má dnes mnoho variant, možné jsou samozřejmě i bezmasé vegetariánské verze, třeba s hlívou ústřičnou nebo s tofu.
Jednoduchý recept na šoulet
Příprava šouletu není složitá. V tradičním receptu se jídlo připravovalo dlouhým a pomalým vařením, my zvolíme rychlejší variantu. Co vše je k přípravě potřeba?
- 200 g krup
- 200 g hrachu
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 pečená kachní stehna
- výpek z pečených stehýnek
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup je jednoduchý. Předem namočené luštěniny i kroupy si každé zvlášť uvařte den předem doměkka. Na oleji zpěňte cibulku, po chvíli přidejte sekaný česnek a nechte rozvonět. Přidejte koření a krátce osmažte. V míse smíchejte kroupy, luštěninu a osmaženou cibulku s kořením. Přidejte výpek a navrstvěte spolu se stehýnky do vymaštěného pekáčku. Nechte v troubě zapéct do zlatova.
Vše potřebné nakoupíte s elektronickou kartou eStravenka
Nejen na příjemný oběd s kolegy, ale také na nákup surovin pro vaření využijete váš příspěvek na stravování v podobě eStravenky. Je skvělé užít si kreativní chvíle u plotny a ještě se u toho dozvědět něco zajímavého z historie a kultury. Seznam míst, kam můžete vyrazit na nakupovat s vaší nejvýhodnější stravenkou najdete na webu a v mobilní aplikaci Můj Up.