Nechte se ohromit chutí Blízkého východu

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Z kuchyně zemí Blízkého východu budete nadšení. Je bohatá, barevná, plná chutí a vůní. Tak si udělejte čas a zajděte na oběd nebo večeři do izraelské, syrské nebo libanonské restaurace. Zaplatit můžete samozřejmě s vaší stravenkovou kartou eStravenka.
Blízký východ s kartou eStravenka

Blízký východ je fascinující a pestrobarevná směsice kultur, která zahrnuje země jako Saudská Arábie, Irák, Írán, Libanon, Kuvajt, Sýrie nebo Izrael. Svůj dosah zde mají i egyptské, ománské a turecké vlivy. Oblast je průsečíkem mezi Evropou, Asií a Afrikou. Vše odráží i místní kuchyně, kde se míchají vlivy perské, arabské a židovské gastronomie. Pojďte se s námi vydat na dobrodružnou cestu a objevovat kouzla kuchyně Blízkého východu. Nezapomenutelné zážitky chutí a vůní si můžete navíc dopřát s vaší eStravenkou.

Jaká je kuchyně Blízkého východu

Obecně platí za jednu z nejbarevnějších a nejpestřejších. Stojí na čerstvých surovinách, koření a bylinkách. Časté je zde společné stolování a sdílení jídla, v domácnostech mívají uprostřed stolu velké talíře a mísy a strávníci si nabírají sami. Základem jídla jsou chléb a placky, které často slouží i k nabírání pokrmů nebo k plnění, jako v případě pečeného masa shawarma a luštěninového falafelu z cizrny. Hlavní jídla bývají hodně masová, ať už jde o oblíbené kofty, což jsou kuličky z mletého masa s bylinkami a kořením, kebab z grilu a makloubu, vrstvený pokrm z rýže, smaženého masa, lilku a brambor.

Nejen k masovým pokrmům chutná skvěle svěží salát tabbouleh z rajčat, sekané petrželky, máty, citronové šťávy, cibule a bulguru. Oblíbený je také mutabbal, jemný dip z grilovaného baklažánu, česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Hostina na Blízkém východě končí vždy sladkou tečkou. Dezerty bývají velmi sladké, plněné ořechy a často přelité máslem a sirupem.

Zajděte si na oběd nebo večeři s vůní orientu

  • Navštivte třeba izraelské Bistro a restaurace Paprika, které najdete na několika místech v Praze a  Brně. Ochutnat zde můžete typické lahůdky v autentické kvalitě, třeba hummus s masem shawarma, dušené závitky z vinných listů, celý pečený květák nebo jídlo zvané shakshuka, což je směs zeleniny a vajec z jedné pánve.
  • Další tip je syrská restaurace Mayada v Brně. Založila ji paní Mayada, která před válkou utekla ze Sýrie. Podává se zde zdravé, vegetariánské a syrskou kuchyní inspirované jídlo. Pochutnáte si zde třeba na plněných lilcích, špenátu s mrkví a ořechy, humusu nebo ouzi (listové těsto, mrkev, hrášek, kešu) s rýží. A mají tu i kávu s kardamonem.
  • Náš třetí tip je libanonská restaurace Cedr v Plzni. Zde nabízí tradiční kebab, plněné papriky, falafel, kofty, musaku a další spoustu lahůdek.

Tak s kým vyrazíte? A určitě nezapomeňte doma vaši elektronickou stravenkovou kartu eStravenka.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Innovation Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…