Podlehněte kouzlu francouzské gastronomie

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty


Pojďte s eStravenkou objevovat půvaby Francie a její kuchyně.
Místní lahůdky se liší podle regionů, ale typický je třeba kohout na víně, quiche nebo croissaint. Máme pro vás tipy na místa, kde si můžete Francii vychutnat s vaší nejvýhodnější stravenkou eStravenka.
Ochutnejte Francii s kartou eStravenka

Francouzská kuchyně je považovaná za královnu světové gastronomie. Pojďte si s námi pomyslně prodloužit prázdniny a vyrazte objevovat skvosty francouzských delikates do vyhlášených restaurací. Stačí vám k tomu příjemná společnost, volné odpoledne či večer a vaše stravenková karta eStravenka.

Co nabízí francouzská gastronomie

Ať už jste milovník masa, sýrů nebo sladkostí, francouzská kuchyně vás nadchne. Velmi se liší podle regionů. Pro Burgundsko je typické maso dušené na houbách a červeném víně, Provence má lehkou kuchyni bohatou na ryby a mořské plody, v Bourdeax je oblíbené hovězí maso, víno a husí játra. V Paříži najdete luxusní restaurace, přímořské vesničky jsou zase typické autentickými jednoduššími pokrmy.

Typická jídla pro Francii jsou třeba slaný koláč quiche z křehkého těsta se smetanou, vejci, šunkou nebo špenátem. Oblíbený pokrm je i ratatouille z dušené zeleniny nebo cibulová polévka. Nezapomenutelná je také lahodná chuť i vůně máslových croissantů a typickou sladkostí je např. crème brûlée, smetanový krém se žloutky a karamelem.

Francouzské restaurace, které neminout

  • V pražské restauraci La Gare poznáte kouzlo pravé Francie. Můžete se zastavit na oběd, romantickou večeři nebo jen tak na skleničku. A dopřát si zde můžete opravdové lahůdky. Krevety,  kalamáry, tradiční cibulačku, foie gras, gratinované šneky nebo kohouta na víně. Mají zde i normandskou specialitku, stařenou kachnu alla press grilovanou na ohni. Jako sladkou tečku si ochutnejte paris brest z odpalovaného těsta s krémem nebo jablečný tartre tatin.
  • Další skvělý tip je rodinná restaurace Bistro à Table! Již 9 let nabízí jídla z celé Francie a ochutnáte zde typické lahůdky, jako např. burgundské hovězí ragú na červeném víně (boeuf bourguignon) s kaší, kuřecí stehýnka (poulet celestine) v omáčce s koňakem, rajčaty a žampiony nebo tradiční soté ze slávek s vínem, smetanou, karotkou, pórkem a žampiony (blanguette de moules). Restauraci najdete v pražské Mařákově ulici.
  • Náš třetí tip je Mg restaurace, která je součástí letiště v Mladé Boleslavi. Restaurace je inspirovaná Francií, ale i Itálií a Středozemím obecně. Mezi speciality patří třeba mořský jazyk s lanýžovou omáčkou, hovězí steak s foie gras nebo telecí svíčková s liškami, polničkou topolovou, gratinovanými bramborami a fialovým květákem. Hodování můžete zakončit výběrem sýrů, čokoládovým dortem s meruňkami nebo pralinkou. Restaurace získala několik ocenění a její šéfkuchař sbíral zkušenosti ve významných světových restauracích, ale i u Zdeňka Pohlreicha.

Užijte si lahůdky francouzské kuchyně s vaší eStravenkou. A dejte vědět, co vám nejvíc chutnalo.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Innovation Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…